vrijdag 29 januari 2010

De Tien Woorden 2: Ben je vrij? (10W01)



Komende zondagavond ga ik verder met de serie over de Tien Woorden (10 geboden), waar we 10 januari jl. mee begonnen zijn (zie hieronder op de site). 'Christus maakt je vrij van de verslaving aan de zonde! Maar: ben je nu ook vrij?

Stel je kwam voor de volgende keuze te staan:
Je wilt graag verhuizen. Je woont al jaren te ver van je werk. Onderweg er naar toe breng je uren in de file door. Maar je woonde zo fijn en je wilde graag blijven waar je was.

Maar nu wil je dan toch verhuizen. Daarvoor komen twee plaatsen in aanmerking.Het maakt niet uit in welke je wonen gaat, ze liggen beiden even ver van je werk.
De één heeft de trekken van een grote stad. Ze heeft alles wat je maar bedenken kunt: een bloeiend cultureel leven met een concertgebouw, bioscopen, museums, een poppodium en een congresgebouw waar regelmatig iets groots te doen is. Alle voorzieningen die je maar kunt wensen, maar ook uitgebreide uitgaansmogelijkheden die onduidelijk overlopen in de zelfkant van de stad. Daar kun je in alles terecht komen: van een bruin café tot de rosse buurt. Die sfeer is zo aanwezig in de stad dat je het niet uit de weg kunt gaan. Je zult er mee moeten leven.
De andere plaats heeft de trekken van een rustieke woonplaats in een mooie omgeving. Goede voorzieningen, maar minder cultuur en een uitgaansleven is er eigenlijk niet zo.Wel een bloeiend kerkelijk leven, waar veel ondernomen wordt. De kerken bieden veel hulp in de plaatselijke samenleving. Er is ook een heel actief verenigingsleven waar bijvoorbeeld veel koren zijn, waardoor van alles gezongen wordt. Van psalmen tot de Songs of Korah.
Waar zou je het liefste wonen? Waar voel je je het meest vrij?

Liturgie:
Zingen Geloofsbelijdenis: Bundel 121 Heer U bent mijn leven
Stil gebed, votum en zegengroet
Zingen:  Ps 103, 1 en 4
Gebed
L/T: Zondag 32 (33) - Col. 3,1-17 (10)
Zingen: Ps 116, 1, 4
Preek
Zingen: Gez. 88 Mijn God, Gewapend tot de tanden
Gebed
Collecte
Zingen: Gez. 437 Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten