zaterdag 23 april 2011

Pasen 2011 - Getuigen van een wonder (1) - Mar, 16,1-14


Klik hier voor het studiemateriaal voor de groeigroepen Beluister de preek

Pasen is een ge-wel-dig feest! Brengen wij nu heel Nederland in feeststemming met onze blijdschap? Is Pasen een nationale feestdag? Dat zou je toch verwachten, een einde aan de dood is toch het grootste nieuws, dat we als mensheid kunnen krijgen?
Daar leek het wel even op in Gouda afgelopen donderdagavond.
Met ‘The Passion in Gouda”. Je hoeft niet met alles blij te zijn, wat daar gebeurde. Maar toch bracht de hoofdlijn van het evangelie van Jezus Christus daar zeker 15.000 mensen op de been en trok het een miljoen televisiekijkers.
Even was Pasen weer een nationale gebeurtenis. En dat is toch wat in een land waar heel veel medeburgers echt niet meer weten wat dat Pasen nu eigenlijk betekent. Je krijgt de vreemdste antwoorden als je ze ernaar vraagt.
En toch werd donderdagavond ook het grootste pijnpunt van Pasen zichtbaar. Ja het leven van de Heer Jezus Christus en zijn lijden maken nog wel indruk op mensen. Maar eenmaal aangekomen bij de opstanding is presentator en jakhals Erik Dijkstra ineens lacherig spottend:

Er zijn mensen die zeggen dat Jezus zal opstaan uit de dood.
En ik heb vernomen dat Jezus dat zelf ook een paar keer heeft gezegd
Geloof je het zelf
Nou ja, we weten allemaal dat dit verhaal niet goed afloopt
Dat is misschien niet echt een lekker einde, maar wat wil je nog meer..

en de rest laat ik maar even zitten.

Feest van de opstanding!
Morgen (Tweede Paasdag) gaan wij mijn vaders grafsteen voor het eerst bekijken. Die staat er minder dan een week. Meer dan op deze foto hebben wij ook nog niet gezien.
Mooi dat we die steen zo vlak na Pasen kunnen gaan bekijken. Nemen we iets van de sfeer van dit feest mee naar zijn graf. Dat is een hele troost! Want Pasen is een ge-wel-dig feest. Het belangrijkste dat we hebben, als je het mij vraagt.
Want onze meest verwoestende vijand is wel de dood. De angst voor de dood legt een grauwsluier over onze wereld. En het verdriet erna, stempelt de levens van heel veel mensen. Iedereen raakt in zijn leven dierbaren kwijt in de dood.
De dood is wel de meest zekere voorspelling die je in een mensenleven kunt doen.

En in dat licht is de opstanding van onze Heer Jezus is een ge-wel-dig feest! Want dat betekent het einde van de dood. Het einde van de macht van het kwaad. ‘Nooit meer’ wordt ‘ooit weer!’ Want –dat weten we- de Heer Jezus stond op, als de eerste van alle anderen (Han 26,23).
Het is niet alleen zijn opstanding die we vieren, we vieren ook nog eens de onze.
Dat graf van mijn vader is net zoals al die andere graven gelukkig maar tijdelijk.
En dat hebben we er ook maar opgezet! ‘Tot de dag van de opstanding.’ Die hoop is een hele troost voor ons, we zullen elkaar weerzien in een leven dat ons eerste leven –waarin ook voor mijn vader zoveel angst en verdriet is- vér overtreft. Weer samen bij God, zullen we leven zoals we nog nooit geleefd hebben! En dat allemaal dankzij onze Heer Jezus Christus! Pasen is een ge-wel-dig feest. Halleluja!

De Opstanding is een struikelsteen voor getuigen
De Opstanding is een gevoelig punt voor veel mensen. Op Goede Vrijdag kregen we een uitgebreide beschrijving van de kruisiging te horen. Prof Dr. Bob Smalhout, een bekende arts die zelf geen christen is voorzover ik weet, schreef in zijn boek Bijbelse Tijdgenoten destijds, want hij interesseert zich wel voor de bijbel, dat hij de beschrijving van de kruisiging in de Bijbel medisch gezien heel nauwkeurig vond. Maar toen hem in een interview (1997) naar zijn kijk op de opstanding werd gevraagd, maakte hij –weliswaar hoffelijk- maar toch duidelijk dat hij daar wel grote moeite mee had. In een later boek ‘Bijbelse buren’ suggereert hij dat Jezus niet echt dood was, maar dat er sprake was van en schijnexecutie en dat de sabbat (Stille Zaterdag) wel eens gebruikt zou kunnen zijn om Hem te reanimeren.

Heel veel mensen hebben moeite met de opstanding. Ze kunnen onder de indruk komen van het leven van de Heer Jezus, maar als het over zijn opstanding uit de dood gaat haken ze af.
Paulus maakt het mee in Athene (Han. 17): hoe geïnteresseerd zijn luisteraars op de Areopagus ook zijn naar de ‘onbekende god’, maar zodra Paulus over Jezus’ opstanding begint, haken ze af. ‘U hoort nog wel van ons!”.

Pasen, de opstanding, is een ge-wel-dig feest, maar voor niet christenen heel moeilijk te geloven.
Dat kunnen wij ook wel begrijpen. ’t Is ook moeilijk te geloven… de dood kan heel overtuigend zijn.
Blijft de opstanding voor christenen daarom een privéfeest? Je kunt er op een dag als vandaag blij mee zijn, zo onderling: wij zijn al overtuigd, maar kunnen wij het ook op anderen overbrengen? 

De eerste christenen
Ja, zelfs christenen hebben het er moeilijk mee. In deze eeuw, de vorige eeuw én in die daarvoor gaf de éne na de andere theoloog het geloof in de opstanding op. De opstanding wordt in hun beleving zoiets als: ‘Jezus leeft verder in onze harten.’ En dat is –ook onder theologen- altijd al zo geweest. Zelfs in Bijbelse tijden geven christenen het geloof in de opstanding op. Paulus merkt tot zijn ontzetting dat enkele van zijn eerder tot geloof gekomen gemeenteleden in Korinthe het geloof in de opstanding opgegeven hebben (1 Cor. 15). Hij is ontzet. Het zit zelf in de paasgroet van de eerste christenen:
De Heer is werkelijk (echt waar) opgestaan.
Ze konden het niet zomaar geloven.

Broers en zussen, zij staan daarin niet alleen. Een open graf kan een heel diepe indruk nalaten, ook bij ons. Ziekte en dood van dierbaren, van kinderen soms nog, kunnen een regelrechte aanval op ons geloof zijn.
De opstanding is een ge-wel-dig feest. Maar de feestvreugde wordt van alle kanten sterk bestreden. Dat moet je niet vergeten.


Maansteen (1)
Jongens en meiden. Deze week zag ik op TV een stuk van het verhaal van de maanlanding. De mensen van mijn leeftijd weten, denk ik, nog allemaal precies waar ze waren, toen de eerste mensen op de maan landden. Als jongen van acht heb ik het midden in de nacht gezien. ‘One small step for a man, a giant leap for mankind’, zei austronaut Neil Amstrong, toen hij op de maanbodem stapte.
We waren diep onder de indruk. Alle jongens van mijn leeftijd wilden austronaut worden, net als Neil Amstrong. Gek hoe het kan gaan: nu kun je maanstenen gewoon als souvenir kopen. Toen mijn broer een paar jaar geleden op de basis Cape Canaveral was, de basis waar de Apollo raketten gelanceerd werden, heeft hij er één voor mij meegenomen. Hij heeft een ereplaats in de kast: mijn echte eigen maansteen… Geloof je mij niet?

Marcus 16
De opstanding is een ge-wel-dig feest! Maar het is voor sterfelijke mensen, zoals wij, bijna te groot nieuws om het te kunnen blijven geloven. De leerlingen van de Heer Jezus, mannen en vrouwen, worden door de Heer heel precies en zorgvuldig op zijn opstanding voorbereid. Meerder keren vertelt hun Heer hen, van te voren al wat er gaat gebeuren. Drie keer (8,31; 9,31 en 10,34): Ik moet lijden, ik zal sterven maar daarna zal Ik opstaan. Het is niet echt tot hun doorgedrongen of helemaal verdrongen door die vreselijke beelden van de kruisiging, waarvan ze getuigen waren. Nu het eenmaal zover is, kunnen ze het eenvoudig niet geloven. Het lijkt wel alsof ze er helemaal niet meer aan denken.
Ze proberen zich te schikken in het definitieve afscheid van hun Heer.
Als de derde dag aanbreekt bereiden de vrouwen een begrafenis ritueel, de balseming, voor. Zij willen voltooien wat twee dagen geleden niet meer gekund had. En ze zijn absoluut niet voorbereid op wat ze gaan meemaken. De engel geeft hun een doodschrik en ze doen wat hij zegt maar de manier waarop ze bij het graf vandaan vluchten, geeft je te denken. Zijn ze echt overtuigd of zijn ze gewoon overrompeld. De elf, die de afgelopen drie jaren altijd bij Hem waren geweest, en Hem echt kenden en wisten wat Hij kon, geloofden de vrouwen niet, toen die hun de boodschap van de engel kwam brengen, ze geloven ook die ander leerlingen (er waren er wel vijfhonderd) toen die hun de boodschap kwamen brengen, niet
De opstanding is een ge-wel-dig feest. Maar als de best op deze gebeurtenis voorbereide mensen het al niet kunnen geloven zegt dat wel iets. Zo’n bericht is eigenlijk een maatje te groot voor ons sterfelijke mensen. Ook voor ons broers en zussen…


De reactie van de opgestane Heer…
Wat vindt de Heer Jezus daar nu van? Is Hij zo diep gegaan om ons mensen te redden en keert Hij overwinnend terug nadat zijn missie volbracht is en dan kunnen zijn meest trouwe leerlingen het niet eens geloven. Niks geen dankbare ontvangst!
Hij reageert heel geduldig. Hij laat een engel de boodschap nog eens brengen (5). Daarna gaat Hij zelf naar Maria van Magdala toe en overtuigt haar, die zo in de war is, persoonlijk (9): ‘Maria’ (ander evangelie). Hij laat het bericht eerst door Maria en daarna door twee anderen aan zijn elf discipelen brengen (10,13). En bereid hen zo voor op zijn komst. En daarna gaat pas gaat Hij persoonlijk naar hen toe. Hij helpt hen die het Goede Nieuws niet kunnen geloven, hun harten voor Hem persoonlijk te openen. Dat doet Hij op strenge toon, als je het zo leest (14), maar dat hadden ze misschien net nodig. Feit is dat Hij ze niet in hun ongeloof alleen laat.
De opstanding is – een ge-wel-dig feest. Maar ik denk dat wij net als die eerste leerlingen ook de moed kunnen verliezen. Mismoedig geworden van zoveel ziekte en zoveel doden. En ik denk dat de Heer net zo met ons om gaat. Hij komt ergens in ons leven persoonlijk naar ons toe om ons dan weer te overtuigen. Sinds Hij naar de hemel is niet persoonlijk, maar door zijn plaatsvervanger. Zijn Geest komt ons overtuigen. Ik denk dat we dat regelmatig nodig hebben. We kunnen niet zonder Gods hulp in zulk machtig nieuws geloven.


De deur en Jezus
Onze Heer Jezus opent zelf steeds weer de deuren van ons hart. Hij opent ook de deuren van andere harten. Zoals je steeds kunt horen van mensen die tot geloof komen. Voordat er christenen met hen in aanraking komen, is Gods Geest vaak al met hen bezig. In het nieuwe boek van Andries Knevel Niets is onmogelijk kun je nalezen hoe Gods Geest het geloven mogelijk maakte van mensen die zich daarvoor Atheïsten noemden. God komt hen te hulp.

Broers en zussen, de opstanding is een ge-wel-dig feest. Onze Heer Jezus is opgestaan en onze gestorven geliefden en ook wij zullen met Hem opstaan in een geweldig nieuw leven. Eigenlijk is dat nieuwe leven al begonnen. En God Geest is heel zorgzaam aan het werk om ons te helpen dat te kunnen geloven.
Ik denk dat we allemaal wel zo onze verhalen hebben.


Maansteen (2)
Jongens en meiden, is dit een nu echte maansteen? Nou?
Ik denk dat jullie mij niet zullen geloven, wat weet ik er nou van!
Deze is niet echt hoor, je kunt maanstenen niet zomaar kopen.

Maar als Neil Amstrong hier nou zou staan en hij zou zeggen dat het een echte maansteen is.
Dan geloof je het vast, of in ieder geval je ouders.

Zo is ook met de opstanding. Wij krijgen dit nieuws van een heel betrouwbaar iemand, de Heer Jezus zelf. Die heeft zijn discipelen verteld en via een hele rij andere leerlingen is het bij ons terecht gekomen. En Gods Geest helpt het ons te geloven zodat wij er op onze beurt ook van kunnen getuigen
De Heer is werkelijk opgestaan, Halleluja. Amen


Liturgie van de ochtenddienst met Pasen in Barneveld 2011
Lezen:
'Wees niet bang, ik weet dat jullie Jezus, de gekruisigde, zoeken.
 6 Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft.
Kijk maar, dat is de plaats waar hij gelegen heeft.
 7 En ga nu snel naar zijn leerlingen en zeg hun: 
"Hij is opgestaan uit de dood, (Mat 28:5-7 NBV)

Paaszingen aan het begin van de dienst:
B 14 U zij de glorie opgestane Heer (orgel en trompet)
Met de kinderen: B 219 Klap in je handen van blijdschap (orkest)
Met de jongeren: B 135 Groot is hij (orkest in canon)
2. Stil gebed, votum en zegengroet
3. Zingen: Opw 174 Juicht want Jezus is Heer (orkest)
4. Gebed + zingen: Opw 689 Spreek o Heer….(orkest)
(Kinderen naar bijbelklassen)
5. Bemoediging: Mat 28,1-10 Het evangelie van de opstanding
6. Zingen: Ps 113, 1 en 2 (> Hallel) Prijst, halleluja, prijst den Heer) (orgel)
7.Tekst: Mar. 16, 1-14
8. Preek
9. Zingen: B 58 Groot is uw trouw, o Heer (orkest)
10. Voorbede
11 . Collecte: Kinderen terug uit Bijbelklassen
12. Zingen: B 47 Daar juicht een toon (orgel+ trompet)
13. Zegen

donderdag 21 april 2011

Witte donderdag - De betekenis van het avondmaal uit een ander gezichtspunt (Openb. 5)


Op deze avond in de Stille Week, de week voor Paasmorgen, denken we terug aan het leven van onze Heer in de week voor zijn sterven op Golgotha en zijn opstanding op die Zondagmorgen. In gedachten gaan we terug naar het moment dat Hij samen met zijn dierbare leerlingen nog één keer de Sedermaaltijd op Sederavond wilde eten, zoals de Joden dat noemen of zoals wij zo meteen zullen lezen de Pesachmaaltijd. Nog één keer ‘Pasen vieren’ zeggen wij.


Hij wilde dat heel graag lezen we in Lukas (22,15). Het is zijn afscheid van zijn meest intieme kring leerlingen en de afsluiting van hun leertijd bij Hem, hun Meester. Dat doet Hij niet door nog eens de theorie te herhalen. Nee, Hij laat het hen op een heel indrukwekkende manier aan hen zien door de Sedermaaltijd met hen samen te eten. Nu kán het nog, nu het zo nodig voor hen’, zometeen spoelt de verwarring over hen heen. De volgende keer is het pas in het voltooide Koninkrijk, bergrijpen we van onze Heer
Die avond verandert Hij Sederavond voorgoed. Verandert Hij de geschiedenis van Israël voorgoed. Hij breidt het uit met een nieuw, indrukwekkend en beslissend hoofdstuk. Hij maakte het tot het avondmaal dat wij nu kennen. Hij laat het niet langer terugwijzen naar de Uittocht, maar vooruit naar Golgotha. Het eten van het brood (het ongezuurde brood de Matzes), wijst niet langer terug naar het lijden van het volk in Egypte toen, maar Hij laat het vooruitwijzen naar zijn eigen lijden dat niet zinloos is maar juist verlost. Veel dieper verlost dan die bevrijding uit Egypte, toen. Ineens lijkt die gebeurtenis –de grootste in Israëls geschiedenis tot dan toe- klein vergeleken bij wat er nu gaat komen. Want de Heer Jezus Christus verlost nl. van de zonde en de macht van het kwaad. En de derde beker wijn, de beker der dankzegging, is niet alleen dank voor de bevrijding uit het slavenbestaan in Egypte, maar wijst nu vooruit naar een dankbaar leven verbonden met Jezus Christus –het nieuwe verbond door zijn bloed-, vrij van de macht van de zonden.

Op deze laatste avond probeert Hij de ogen van zijn leerlingen van de Uittocht, de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis van Israël tot dan toe, naar Golgotha te trekken, de belangrijkste gebeurtenis in de geschiedenis ooit.
Hij verlangde ernaar om zijn geliefde leerlingen dit laten zien. Hij verlangt er naar om het óns te laten zien. Vanavond en daarna steeds weer.
Zo is dit belangrijk voor de Heer Jezus, voor hen én voor ons.
Wij kijken bij het avondmaal van beneden naar boven, maar van boevn naar beneden gezien, vanuit de hemel gezien verwijst het avondmaal naar een veel grotere gebeurtenis dan wij ons eigenlijk kunnen voorstellen. En –dat voorrrecht hebben wij- via de profetie van Johannes in Openbaringen gunt de Heer Jezus ons een kijkje vanuit de hemel op dat zelfde Golgotha. En vanuit dát standpunt besef je nog méér van de betekenis ervan
Deze dienst zullen wij het avondmaal vieren – zoals het bedoeld is- zonder veel woorden –behalve dan die van de Heer Jezus, zodat de volle nadruk op de betekenis van brood en wijn komen te liggen.
Wij beginnen in de hemel

1. Lezen (het hemels perspectief): Open 5, 1-4
Ik zag een boekrol in de rechterhand van degene die op de troon zat.
Die was aan beide kanten beschreven en gesloten met zeven zegels
Ook zag ik een machtige engel, die riep met een stem als de donder:
"Is er iemand die de rol kan openen? Is er iemand die zijn zegels kan verbreken?" (Iemand die de toekomst kan openen)
Er was niemand
-niemand in de hemel, niemand op aarde, niemand uit de onderwereld-
(er was niemand) in staat de boekrol open te breken en te lezen.
Omdat er niemand was gevonden die in staat was de rol te openen,
 instaat was die te lezen, huilde ik, huilde ik mijn ogen rood. (1-4)

5. Lezen: Open 5, 5-7 
Maar één van de oudsten zei: "Rustig maar, huil niet. Kijk - de Leeuw van de stam Juda, de loot aan Davids boom, heeft overwonnen. Hij kan de boekrol openen, Hij kan zijn zeven zegels doorscheuren"
Dus keek ik en zag ik daar midden voor de troon, tussen de vier wezens en de oudsten een lam staan.
Afgeslacht was het en toch stond het indrukwekkend sterk.
Zeven hoorns had het en zeven ogen.
Dat zijn de zeven geesten van God die over de hele aarde zijn gestuurd.
Hij kwam naar diegene die op de troon zat en nam de boekrol uit zijn rechterhand.


7. Lezen: Luk 22, 7-20 (de instelling) 
We keren terug naar de dag van het eerste avondmaal:

7 De dag van het Ongedesemde brood waarop het pesachlam geslacht moest worden, brak aan.
 8 Jezus stuurde Petrus en Johannes op pad met de woorden: 'Ga voor ons het pesachmaal bereiden, zodat we het kunnen eten.'
 9 Ze vroegen hem: 'Waar wilt u dat we het bereiden?'
 10 Hij antwoordde: 'Let op, wanneer jullie de stad in gegaan zijn, zal jullie een man tegemoet komen die een kruik water draagt. Volg hem naar het huis waar hij binnengaat,
 11 En zeg tegen de heer van dat huis: "De Meester vraagt u: 'Waar is het gastenvertrek waar ik met mijn leerlingen het pesachmaal kan eten?'"
 12 Hij zal jullie een grote bovenzaal wijzen die al is ingericht; maak het daar klaar.'
 13 Ze gingen op weg, en alles gebeurde zoals hij gezegd had, en ze bereidden het pesachmaal.
 14 Toen het zover was, ging hij samen met de apostelen aanliggen voor de maaltijd.
 15 Hij zei tegen hen: 'Ik heb er hevig naar verlangd dit pesachmaal met jullie te eten voor de tijd van mijn lijden aanbreekt.
 16 Want ik zeg jullie: ik zal geen pesachmaal meer eten voordat het zijn vervulling heeft gevonden in het koninkrijk van God.'
 17 Hij nam een beker, sprak het dankgebed uit en zei: 'Neem deze beker en geef hem aan elkaar door.
 18 Want ik zeg jullie: vanaf nu zal ik niet meer drinken van de vrucht van de wijnstok tot het koninkrijk van God gekomen is.'
 19 En hij nam een brood, sprak het dankgebed uit, brak het brood, deelde het uit en zei: 'Dit is mijn lichaam dat voor jullie gegeven wordt. Doe dit, telkens opnieuw, om mij te gedenken.'
 20 Zo nam hij na de maaltijd ook de beker, en zei: 'Deze beker, die voor jullie wordt uitgegoten, is het nieuwe verbond dat door mijn bloed gesloten wordt.
 (Luk 22:7-20 NBV)

10d Lezen: Open 5, 7-14
Op het moment dat Hij de rol aanpakte, vielen de vier wezens en de vierentwintig oudsten op hun gezicht en aanbaden ze dit lam.
Elk van hen had een harp en een schaal, een gouden schaal vol met reukwerk,
de gebeden van Gods heilige mensen.
En ze begonnen een nieuw lied, een ode, te zingen:
Waardig! Neem de rol, open zijn zegels!
Afgeslacht! Betalend met uw eigen bloed kocht U mannen en vrouwen.
U kocht ze terug uit alle streken van deze wereld.
U kocht ze terug voor God.
En daarna maakte U ze tot een Koninkrijk, tot Priesters voor onze God
Priesterkoningen bestemd om over de aarde te regeren.
Ik keek opnieuw toe en zag een groot gezelschap engelen,
rondom de troon, de wezens en de oudsten.
Het waren er zeer veel: honderdduizenden zo ver als ik kon zien.
Ik hoorde ze uit volle borst zingen:

Het afgeslachte lam is waardig
Neem de macht, neem de rijkdom, neem de wijsheid, neem de kracht.
Neem de eer, de glorie en de dank.

En daarna hoorde ik elk schepsel in de hemel, op aarde, in de onderwereld en in de zee instemmen,
alle stemmen vanaf alle plaatsen zongen:

"Aan Hem op de troon en aan het Lam,
Komen dank, eer, lof en macht toe,
eeuw, na eeuw, na eeuw,
Tot in eeuwigheid.

De vier wezens riepen luid: Amen

En de oudsten wierpen zich in aanbidding op de grond.


Liturgie Witte Donderdag

1. Lezen (het hemels perspectief): Open 5, 1-4

2. Zingen:  Gez. 125, 1 en 5 O kom, o kom, Immanuël
3. Persoonlijk gebed, Votum en zegengroet
4. Zingen: B 72 God zij geloofd
5. Lezen: Open 5, 5-7
6. Zingen: Ps. 116, 1.2 en 3
7. Lezen: Luk 22, 7-20 (de instelling)
8. Gebed
9. Viering
10a. Zingen:
Ps 117

10b Zingen: Gez 189
10c Zingen: Ps. 118,1 (beurtzang m/v)
10d Lezen: Open 5, 8-14
11. Zingen: Gez 44 Dankt, Dankt nu allen God
12 (Dank)gebed
13. Collecte
14 Zingen
Gez. 257 Halleluja, eeuwig dank en ere

15. Zegen

zondag 10 april 2011

FeestvanGenade (7) - De Bergrede - Opnieuw beginnen



BELUISTER Dit is de slotzondag van ons Feest van Genade. De afgelopen weken hebben we de genade van God uit een heel aantal verschillende invalshoeken gezien. We hebben samen geluisterd, gelezen, gesproken en gebeden. Dat heeft –in iedere geval bij mij en ikverwacht ook bij velen van jullie- het besef verdiept wat God onze Heer ons allemaal in genade geeft, dat we een heel nieuw leven tot onze beschikking krijgen en dat we juist zo veel mogen laten zien van Gods genade aan onze familie, vrienden, collega’s en buren.
Toch kun je in het alledaagse leven – soms zelfs een heel eind- verwijderd raken van dat nieuwe leven. Dat kan Gods volk ook gebeuren. Daarom is het regelmatig nodig je opnieuw bewust te worden van je relatie met God je Heer
. Deze zondag maken we daar ruimte voor...


In de geschiedenis van Israël heeft het volk die relatie met de Here een aantal keren vernieuwd.
Soms na een periode dat men letterlijk de wet helemaal kwijt was (in de tijd van koning Josia 2 Kon 23). Het volk luisterde in die tijd opnieuw –als voor het eerst- samen naar de (weer teruggevonden) wet en bekrachtigde opnieuw hun relatie –het verbond- met de Heer. Het leek, ds Henk van de Velde en mij- een goede gedachte om dat vandaag –vol van Gods genade- ook te doen. Opnieuw te luisteren naar zijn wil voor onze levens en van onze kant daar dan opnieuw ja op te zeggen.

We luisteren nu niet naar een verhaal over Gods Woord, maar naar de woorden van onze Heer zelf. Hij maakte duidelijk wat de bedoeling van ons nieuwe leven is. Hij legde in de Bergrede de oude wet naar Gods bedoeling opnieuw uit. Scherp, diep en duidelijk. Niet als veroordeling, hoewel het confronterend is maar als richting voor ons nieuwe leven. Laten we vanmorgen samen naar delen uit Bergrede luisteren. In een vertaling zoals hij voor ons vandaag geklonken zou kunnen hebben. En laten we na geluisterd te hebben samen staande gezang 481 zingen als ons nieuwe ja op de bedoeling van de Heer met ons leven.

Vervolging
…Prijs je gelukkig, iedere keer dat mensen je vernederen, je uitsluiten en over je liegen om Mij (je Heer) in een kwaad daglicht te zetten. Het betekent dat ze ongemakkelijk worden van de waarheid van het evangelie. Wees blij wanneer zich dat voordoet, juich zelfs. In de hemel wordt er voor geapplaudisseerd. En weet dat je in goed gezelschap bent: mijn profeten en getuigen zijn altijd in dit soort problemen gekomen.

Zout en licht 
Laat me jullie uitleggen wat de reden van jullie bestaan is. Jullie leven om het zout te zijn dat de smaak van God aan deze wereld geeft. Wanneer jullie niet langer naar Hem smaken, hoe zullen de mensen dan nog iets van God proeven? Jullie zijn nutteloos geworden en zullen bij het vuilnis eindigen.
Laat Ik het nog eens anders zeggen: Jullie leven om in deze wereld de kleuren van God tevoorschijn te brengen. God moet niet geheim gehouden worden. Wij moeten Hem openlijk bekend maken, zo openlijk als een stad boven op een berg voor iedereen te zien is. Als Ik jullie kandelaars maak, dan begrijpen jullie toch wel dat Ik jullie niet onder een emmer wil verbergen. Ik zet jullie juist op een verhoging. En nu ik jullie op een heuveltop gezet heb: schijn! Hou open huis, wees royaal met je leven. Wees toegankelijk voor anderen, jullie zullen mensen zo aanleiding geven om toegankelijk te worden voor God, onze genadige Vader in de hemel.


Gods wet compleet maken
Laat elke gedachte varen dat Ik gekomen zou zijn om de Schriften -of het nu Gods wet of de profeten zijn- af te schaffen. Ik ben hier niet om af te schaffen, maar om compleet te maken. Nee, Ik zal alles juist tot één geheel maken en dat zal een geweldig gezicht zijn. Gods wet is meer echt en duurzaam dan de sterren in het heelal en de grond onder jullie voeten. Lang nadat de sterren uitgebrand zijn en de aarde versleten is, zal Gods wet onze werkelijkheid nog sturen.
Zelfs als je het kleinste onderdeel van de wet niet meer serieus neemt, neem je jezelf niet meer serieus. Heb ontzag voor de wet, wijs de weg aan de anderen en je zult in het Koninkrijk geëerd worden. Als je het niet veel beter doet dan de Farizeeën als het gaat om rechtvaardig leven, dan weet je nog helemaal niets van het binnengaan van het Koninkrijk van God.


Moord
Jullie kennen het gebod dat onze voorouders hoorden: "Pleeg geen moord!". Maar laat Ik je zeggen, dat ieder die ook maar boos is op een broeder of zuster schuldig is aan moord. Wie zichzelf toestaat een broeder of zuster 'idioot' te noemen moet zich verantwoorden in een rechtszaak. Schreeuw gedachteloos 'stom mens' naar een zuster en je komt aan de rand van het hellevuur te staan. Het is gewoon zo dat woorden doden, begrijp dat goed!
Ik wil dat jullie je in deze zaken als volgt gedragen: als je verzoening van God wilt en ineens denk je eraan dat een broeder of zuster je iets verwijt, laat dat offer dan maar, vertrek onmiddellijk, ga naar die broeder of zuster en maak het goed. Kom dan, ja alleen dan, pas terug om het met God goed te maken. Of als je onderweg bent en een oude vijand van je komt je tegen. Verlies geen tijd, zet de eerste stap en maak het goed met hem. Als je de eerste stap aan hem overlaat, reken er dan maar op dat hij je voor het gerecht brengt, misschien zelfs zelf in de gevangenis laat gooien. En dan kom je er niet zo gemakkelijk vanaf.

Loze beloften
Beloof niets wat je niet meent. Je maakt de dingen alleen maar erger door een rookgordijn van vrome praat, als je zegt: 'Ik zal voor je bidden', maar het nooit doet, of je zegt: "God zei met je", terwijl je het niet meent. Je maakt je woorden niet waar door ze te verfraaien met religieus kant. Juist door je woorden vromer te laten klinken, worden ze minder waar. Zeg gewoon 'ja' en 'nee' en handel dan ook zo. Wanneer je mooie woorden spreekt om je zin te krijgen, ben je niet goed bezig.

Houd van je vijanden
Hier is een ander oud gezegde dat het verdient om opnieuw naar te kijken: 'Oog om oog, tand om tand.' Helpt dat ons? Ik zeg: "Sla helemaal niet terug.' Als iemand je slaat, incasseer het dan maar." Als iemand je voor de rechter sleept om je de kleren van je lijf te procederen, maak dan een kado van je mooiste kleren en geef het haar. En als iemand op een oneerlijke manier voordeel op je wil behalen, gebruik de gelegenheid dan om te laten zien dat je mijn dienaar bent. Geef niet meer lik op stuk, maar wees royaal en genadig.

Jullie zijn vertrouwd met de vanouds geschreven wet: 'Heb je vrienden lief' en met zijn ongeschreven metzegel: 'Haat jullie vijanden'. Ik vecht dat aan. Ik zeg je: 'heb je vijanden lief.' Laat hen het beste uit jezelf halen, niet het slechtste. Wanneer iemand je moeilijkheden te verdragen geeft, reageer dan met gebed, want dan oefen (train) je je ‘echte zelf', je door God geschapen 'zelf'. Kijk naar wat God doet. Hij geeft het allerbeste - de zon om te verwarmen en de regen om te drenken- aan iedereen, zonder aanzien des persoons: aan slechten en aan goeden, aan leuke lui en aan nare mensen. Als je alleen maar van lieve mensen houdt, verwacht je dan een beloning? Iedereen kan dat. Als je alleen 'dag' zegt tegen hen die jouw groeten, verwacht je dan een medaille? Elke doorsnee zondaar doet dat.

Wat Ik wil zeggen: wordt volwassen. Jullie zijn toch burgers van het Koninkrijk. Leef dan ook zo! Laat je door God herschapen identiteit zien. Wees genadig, royaal en innemend, net zoals God zich opstelt tegenover jullie.

6. De wereld is geen toneel
Pas vooral op dat wanneer jullie proberen goed te zijn, jullie er geen demonstratie van maken. Het mag een goede voorstelling zijn, maar de God die jullie gemaakt heeft zal er niet voor applaudisseren.
Wanneer je iets voor een ander doet, trek dan niet de aandacht naar jezelf toe. Jullie hebben vast wel eens van die 'toneelspelers' gezien, ze gebruiken de gebedsbijeenkomsten en de straathoeken als een podium, ze gedragen zich vol passie zolang er iemand kijkt, toneelspelend voor hun publiek. Ze krijgen applaus, dat is waar, maar dat is alles wat ze krijgen. Wanneer je iemand uit de brand helpt, vraag je dan niet af hoe dat op anderen overkomt. Doe het gewoon, stil en onopvallend. Dat is ook de manier waarop God, die jullie uit liefde heeft voortgebracht, achter de schermen jullie te hulp schiet. Stil en onopvallend

Bid eenvoudig
En wanneer je tot God spreekt, maak daar dan ook geen theaterproductie van. Al die mensen die een show van hun gebeden maken, denken ze soms dat God in de zaal  zit?
Luister naar wat Ik wil dat jullie doen: zoek een rustige, besloten, plek, zodat je niet tot toneelspel voor God verleid wordt. Wees zo eenvoudig en eerlijk bij God aanwezig als je maar kunt. De aandacht zal zich van jullie naar God verplaatsen en je zult zijn genade beginnen te bespeuren.
Onze wereld is vol van zogenaamde gebedsstrijders die geen idee van bidden hebben. Ze zitten vol met vaste formules, programma’s en adviezen om je proberen methodes aan te smeren om van God te krijgen van je wilt. Geloof het niet, het is onzin. Jullie hebben hier met jullie Vader te maken en Hij weet veel beter wat jullie echt nodig hebben. Tot de God, die je echt lief heeft, kun je heel eenvoudig bidden (het Onze Vader)…

Een leven van aanbidding
Hoop hier beneden geen schatten op, daar worden ze opgegeten door de motten, verroesten ze of worden ze nog erger gestolen. Stapel je schatten in de hemel op, daar zijn ze veilig voor mot, roest en criminelen. Het is toch duidelijk dat de plek waar je schat ligt ook de plaats is waar je het liefste wilt zijn en daar zul je ook eindigen...waar je het liefste wilt zijn.

…Jullie kunnen geen twee goden in één keer dienen. Als je de ene liefhebt heeft dat als gevolg dat je de andere haat. Aanbidding van de één voedt de verachting voor de ander. Je kunt niet God en geld tegelijk aanbidden. Als jullie voor God kiezen en met jullie leven God aanbidden, dan is het logisch dat je geen moeite hebt met wat er op tafel staat en of de kleren die je draagt wel in de mode zijn. Er zijn veel belangrijker dingen dan het voedsel in je maag en de kleren die je draagt. Kijk eens naar de vogels, ze zijn vrij en onbelemmerd. Ze zitten niet vast aan een functieomschrijving , ze zijn zorgeloos door God verzorgd. Jullie tellen veel meer voor Hem dan vogels.

Is ooit iemand door het gedoe voor de spiegel ook maar een centimeter langer geworden? Alle tijd en geld die verspild worden aan mode, denk je dat het veel verschil maakt? Ga in plaats van steeds naar de mode te kijken, nou eens het veld in en kijk daar naar de bloemen, ze zijn nooit druk voor de spiegel en shoppen ook niet, maar hebben jullie ooit zulke mooie kleuren en schitterende ontwerpen gezien? De tien best geklede mannen en vrouwen in het land zien er naast hen maar gewoontjes uit.

Als God zoveel aandacht heeft voor de uiterlijke verschijning van 'onkruid', zelfs zonder dat er naar gekeken wordt, denken jullie dan niet dat Hij aandacht zal besteden aan jullie? Trots op jullie zal zijn, het beste met jullie voor heeft? Ik probeer jullie hier gerust te stellen en je er toe te brengen je niet zo druk te maken over ' hebben en krijgen', zodat je van God kunt ontvangen en reageren op wat God geeft. Mensen die God niet kennen en de manier waarop Hij werkt, maken zich druk over deze zaken. Drenk je leven met Gods werkelijkheid, Gods initiatief en Gods voorzienigheid. Maak je geen zorgen over dat je spullen misloopt. Je zult ontdekken dat je al voorzien bent in je behoeften voor iedere dag.

Richt jullie aandacht volledig op wat God nu aan het doen is, en raak niet overstuur van wat er morgen wel eens zou kunnen gebeuren. God zal jullie helpen om te gaan met wat er ook maar aan moeilijkheden op jullie weg komt, wanneer het daarvoor de tijd is.


7. Een eenvoudige gedragsgids
Loop mensen niet aldoor te bekritiseren, val niet over al hun fouten, behalve als jullie net zo behandeld willen worden. Het is goedkoop om het vlekje op het gezicht van je buurman wel te zien, maar blind te blijven voor de minachting op je eigen gezicht. Ben jij dan zo brutaal om te zeggen: laat me jouw gezicht wassen, terwijl je eigen gezicht van minachting vertrokken is. Let wel, het is opnieuw showmentaliteit. Je speelt een 'ik ben beter dan jij act' in plaats van gewoon je eigen leven te leven. Wis die lelijke minachting van je gezicht, zodat het je past om een doek aan je buurman aan te reiken…

… Gedraag je volgens een eenvoudig vuistregel: 'bedenk hoe je door een ander behandeld wilt worden, en neem dan zelf het initiatief en behandel de ander zo." Dat is de bedoeling van Gods wet en de profeten.

Zijn en doen
Zoek geen binnendoorweg naar God. De markt wordt overspoelt met snelle garanties en gemakkelijke formules voor een gelukkig leven, die je er in je vrije tijd wel even bij kunt doen. Geloof het niet, zelfs als de massa het wel doet. De weg naar het leven -naar God!- vraagt al je energie en eist jullie volledige aandacht.
Pas op voor namaakpredikers die veel glimlachen en druipen van de zogenaamde oprechtheid. Er is grote kans dat ze jullie op de één of andere manier zullen bedriegen. Wees niet teveel onder de indruk van charisma: let op karakter. Wie de predikers zijn is het belangrijkste, niet wat ze zeggen. Een oprechte leider zal jullie emoties nooit uitbuiten, laat staan jullie portemonnee. Deze zieke bomen met hun slechte vruchten zullen omgehakt worden en daarna verbrand. …

De woorden die Ik tot jullie spreek zijn geen handige aanvullingen op jullie levens, een sausje dat je eigen leven een betere smaak geeft. Mijn woorden vormen het fundament onder jullie levens, jullie kunnen er op bouwen. Als je met deze woorden aan het werk gaat in je leven, lijk je op een verstandige aannemer die zijn huis op stevige ondergrond bouwde. Het goot van de regen, de rivier trad buiten zijn oevers, een tsunami trof het huis, maar er kwam geen beweging in. Het stond rotsvast.
Maar als je mijn woorden wel tijdens bijbelstudie gebruikt, maar ze geen invloed in jullie levens geeft, lijk je op een dwaze aannemer die zijn huis op het strand bouwde. Toen het begon te stormen en de golven er tegenaan sloegen stortte het als een kaartenhuis in elkaar.


(Vertaald naar: Eugene Peterson, The Message New Testament. The New Testament in Contemporary Language, NavPress Kindle Edition: 2003)





Liturgie morgendienst

Symbool regenboog: Gen 9, 8-17

Zingen: Opw. 706 Zie hoe Jezus lijdt voor ons (piano, zang)
Stil gebed, votum en zegengroet
Zingen: B 156 Wat hou ik van uw huis (orkest)
Gebed overgaand in: Ps. 4, 1 en 3 (orgel)
Moment van hernieuwde belijdenis/verbondsvernieuwing:
Lezen Mat 5-7
Zingen: Gez 481 O Grote God die liefde zijt (Lied van toewijding) (orgel)
Viering avondmaal
Formulier HA
Voorafgaande aan viering: Ps. 133 (PvN) (piano, zang)
1e ronde orkest, bijbelklasmensen, dienstdoende ouderlingen en diakenen, organist avondmaal; 
2e ronde
Uitleg verrassing. Kinderen die naar de bijbelklassen gaan komen verrassing halen 
Zingen: B 249 Wereldnieuws (orkest)
Kinderen naar de bijbelklassen
3e ronde alle anderen
Zingen
        B 91 Heer ik kom tot U  (orkest)

Gez. 182 (orkest) Jezus leven van mijn leven (6 coupletten) (orkest)
Amazing Grace (orkest)
Gebed met stilte voor eigen gebedspunten
Collecte
Zingen: Opw 710 Zegen ons (het meervoud gedeelte) (orkest)
Verdere uitleg verrassing kinderen
Zegen


Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Opw 706)
Zie hoe Jezus lijdt voor mij
Aan het kruis de dood nabij
Die voor mij het oordeel draagt
Hij die tot zonde wordt gemaakt 
Wat een offer – Hij voor mij!
Wie wil worden zoals Hij?
Zoveel pijn, ongerechtigheid
is op Hem die voor mij strijdt 

Zie hoe Jezus biddend strijdt
Met de pijn, verlatenheid
Zo alleen, verwond roept Hij
Mijn God, waarom verlaat U mij?!
Zie wat Jezus heeft gedaan 
in zijn lijden heeft doorstaan 
Zoveel liefde verwondert mij
Niemand heeft zo lief als Hij 

Als de Heer zijn leven geeft
Vlucht de dag, de aarde beeft
Zelfs de dood verliest haar macht
Als Jezus roept; het is volbracht!
Waarlijk Hij is zoon van God
Die voor ons gekruisigd wordt
Door zijn wonden genezen wij
in zijn dood maakt Hij ons vrij

Heel de schepping slaakt een zucht
Zij ontwaakt, het duister vlucht 
Jezus leeft, is opgestaan
Hij roept ons uit de dood vandaan
Juicht want Hij, mijn Here leeft 
Hij die overwonnen heeft 
Nooit meer tranen, en nooit meer pijn
Nooit van God verlaten zijn

Opwekking 710
Zegen ons waar we in geloof voor leven
Zegen ons waar we hoop en liefde geven
Zegen om de ander tot zegen te zijn!
O God zegen ons tot in eeuwigheid

Vader maak ons tot een zegen
Hier in de woestijn
Wachtend op Uw milde regen
Om zelf een bron te zijn
Met een hart vol vrede
Zijn wij zegenend nabij
Van uw liefde delend
Waarin wij zelf tot bron van zegen zijn


Amazing Grace
Amazing Grace, how sweet the sound,
That saved a wretch like me.
I once was lost but now am found,
Was blind, but now I see.
T'was Grace that taught my heart to fear.
And Grace, my fears relieved.
How precious did that Grace appear
The hour I first believed.
Through many dangers, toils and snares
I have already come;
'Tis Grace that brought me safe thus far
and Grace will lead me home.
The Lord has promised good to me.
His word my hope secures.
He will my shield and portion be,
As long as life endures.
Yea, when this flesh and heart shall fail,
And mortal life shall cease,
I shall possess within the veil,
A life of joy and peace.

When we've been here ten thousand years
Bright shining as the sun.
We've no less days to sing God's praise
Than when we've first begun.



zondag 3 april 2011

Feest van Genade (6) - Missionaire kerk: spreek de waarheid....1Pe 3,8-17

Deze zondag beginnen we aan ons laatste thema: de missionaire kerk. Zaterdag 2 april lezen we in ons groene boekje over worstelen om de ziel van de ander. Toen ging het over onze gemeente. En wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Vanaf vandaag gaat het over de ander iets verder van ons… want ook voor hun zielen dragen wij verantwoordelijkheid. Wij zijn het licht en het zout van de wereld, lazen we vanmorgen…en daar zijn we wel wat verlegen mee. Want hoe breng je die boodschap nou over aan mensen die er niet op zitten te wachten?
Petrus leert ons: door de waarheid te spreken...

De Amerikaanse korte film 'Validation' (helaas niet Nederlands ondertiteld) geeft een verrassende kijk op het 'besmettingsgevaar' van een levensstijl



De preek beluister
FvG (6): Spreek de waarheid…

Gisteren lazen we over worstelen om de ziel van de ander. Toen ging het over onze gemeente. En wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Vanaf vandaag gaat het over de ander iets verder van ons… want ook voor hun zielen dragen wij verantwoordelijkheid. Wij zijn het licht van de wereld, lazen we vanmorgen…en daar zijn we wel wat verlegen mee. Want hoe breng je die boodschap nu over aan mensen die er helemaal niet op zitten te wachten…

Verhaal 1: De waarheid zeggen
Het is alweer jaren geleden dat Annet en ik meewerkten aan een groot evangelisatieproject in de stad Groningen. Ik heb het al eens eerder verteld: in zes wijken stonden grote witte tenten. En iedere tent maakte reclame voor zijn eigen programma in zijn eigen buurt. Op een middag liep ik één van de buurtbewoners tegen het lijf. Hij had ons de afgelopen dagen wel gezien en was onder de indruk. ‘Een mooi gezicht, zoveel jongeren’, zei hij. ‘Dat zie je bij ons in de kerk niet meer. Onze jongeren komen niet meer’. Hij keek me bedroefd aan. ‘Van welke kerk gaat dit uit?’ ‘De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt’, zei ik. Zijn ogen werden hard, ‘oh’ zei hij zichtbaar kwaad. ‘Nou daar hoef ik helemaal niets meer van te hebben. Mijn vrijgemaakte buurman vindt toch al dat ik naar de hel ga.” Hij draaide zich kwaad om en liep weg en liet me aangeslagen achter
Ik schaamde me… Ik schaamde voor mijn vrijgemaakte kerkgenoot. Ik schaamde me voor het beeld dat hij van de kerk van Christus had gegeven. En ik weet best dat er niet zoveel vrijgemaakten dit zo zullen zeggen. Maar het is wel een tijd de cultuur geweest onder christenen. Ook de niet vrijgemaakte. Evangeliseren bestond uit een ander de waarheid zeggen . Op een zeepkist op de markt het einde van de wereld aankondigen, langs de deuren gaan met een duidelijke boodschap ‘als u niet luistert gaat u naar de hel’ ik zie het nog voor hoe mijn moeder, kalm, de man vroeg zijn voet tussen de deur uit te halen toen hij dat zei. Christenen gingen er vanuit dat de anderen wel doodongelukkig zouden zijn omdat ze Christus niet kenden, dat ze toch wel ergens op zoek moesten zijn. En die boodschap brachten we ze zo ook over… Jij zult wel alleen zijn, jij zult wel zoekende zijn…
Maar we ontmoetten mensen die helemaal niet op zoek zijn en die niet ongelukkig zijn en ook die helemaal niet op ons evangelie zitten te wachten. Ze vragen zich eerder af of wij niet doodongelukkig zijn in een kerk waar ‘jullie zeker niets mogen’. En wij merken dat onze boodschap niet meer overkomt en houden onze mond maar. Dat merk ik aan nu veel christenen. Ik zeg er maar niets meer over, begrijpen ze toch. Of niet…? Zo gaat het toch vaak?

Broers en zussen, iemand de waarheid zeggen over Christus werkt niet meer. Als het al ooit gewerkt heeft, dan nu zeker niet meer. We leven in een tijdperk dat de meeste mensen ongevoelig zijn geworden voor grote woorden. Toch denk ik, dat je ook vroeger niet kon volstaan met de waarheid zeggen.
Dat kun je zien aan Paulus in Athene, maar ook aan Petrus hier
PetrusPetrus schrijft een brief aan een heel stel christelijke gemeenten in het huidige Turkije die het niet gemakkelijk hebben. Ze leven in feite als vreemdelingen tussen hun eigen volksgenoten, horen er dus niet meer bij, worden bespot (3,16) worden uitgescholden (3,9), nog erger mishandeld (2,20). Kortom, ze krijgen met het kwaad in allerlei vormen te maken.
Het lijkt dus wel een beetje op onze tijd: spot en minachting kun je als christen nu ook meemaken in ons land. En even verderop in de wereld lijden christenen onder mishandeling en vervolging. En dat zou hier ook zomaar kunnen gaan komen.

Hoe moeten zij nu reageren? Dan schrijft Petrus:  Leid te midden van de ongelovigen een goed leven, opdat zij die u nu voor misdadigers uitmaken, door uw goede daden tot inzicht komen en God eer bewijzen op de dag waarop hij komt rechtspreken.(1Pe 2:12 NBV)
Petrus leert hen en ook ons met ons leven te reageren. Niet terugtrekken uit de samenleving in onze eigen groep. Nee, anderen moeten je kunnen zien. Dus ook je geloof niet privé houden, zoals wij steeds meer gewend zijn. Nee, laat het maar zien: leid een goed leven. En dat goede leven, die goede daden, geven anderen een idee van Christus. Ze leren begrijpen door te zien…Laat maar zien
Een goed leven is dus niet goed omdat ze het zo anders is, maar vooral omdat de ander het goede ervan aan de lijve meemaakt. We zijn geen felle schijnwerpers die een ander met hun licht verblinden, maar vriendelijke lichtpunten in het donker, waar mensen verlangend op af komen.

En wat is dat dan, goed leven? Treed dus in de voetsporen van hem 22 Die geen enkele zonde beging en over wiens lippen geen leugen kwam. (1Pe 2:21 NBV). Neem je Heer Jezus als je voorbeeld. Doe geen zonde en spreek geen onwaarheid . Spreek de waarheid. En je spreken is pas waarheid als het met je leven klopt. Dus de waarheid spreken is heel iets anders dan iemand de waarheid zeggen. Iemand de waarheid zeggen is met zich zelf in tegenspraak: het is geen voorbeeld van liefde. De waarheid spreken is veel moeilijker: dat vraagt een hele levensstijl die het onderbouwt.

Verhaal 2 Boodschap?Het was een mooie morgen. In mijn nieuwe woonplaats ging ik voor het eerst op weg naar de kerk. Op mijn fiets reed ik door de buurt. Vóór me zag ik een zwart geklede dame met een hoed op de deur op uit komen. Ik groette haar vriendelijk, op deze mooie morgen als lotgenoot en broeder. We waren duidelijk allebei op weg naar de kerk. Zij keek me aan, draaide haar hoofd de andere kant en liep weg. Ik hoorde er zeker niet bij…Misschien was ze het wel niet eens met mijn fietsen op zondag. En wilde ze me dat op deze manier laten merken. Hoe dan ook, die boodschap kwam niet bij mij over. Alleen maar: jij hoort er niet bij… en dat wilde ik op deze manier ook niet.

Het kwaadHet kan niet anders of mensen op deze wereld krijgen te maken het kwaad. Het kwaad is onze grote tegenstander. Zeker van gelovigen. Petrus’ lezers, maakten dit mee, zoals we overal terug lezen: bespotting, schelden, mishandeling en vervolging. Het kwaad! Hoe reageer je daarop?Ik zei al: je moet je niet terugtrekken in de eigen groep, ook niet in je eigen huis, maar laat jezelf juist zien. Laat zien wat goed is: Tot slot vraag ik u: Wees allen eensgezind, leef met elkaar mee, heb elkaar lief als broeders en zusters, wees barmhartig en bereid de minste te zijn. (1Pe 3:8 NBV) Eensgezind, Petrus gebruikt hier een sterk woord: streef als een hechte eenheid naar hetzelfde doel. Laat in de onderlinge omgaan met elkaar zien wat liefde is. Straal de eenheid van een gelukkig gezin uit. En maak ook ruimte voor elkaar, heb medelijden en durf de minste te zijn.

Overwin het kwade met het goede, schrijft Paulus in Rom 12,21. Petrus herhaalt het hier in andere woorden: Immers: 'Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen, 11 Hij moet het kwaad uit de weg gaan en het goede doen, en voortdurend vrede nastreven. (1Pe 3:10-11)

Conclusie:
1. Blijf uit de buurt van het kwaad
2. Ga niet in het kwaad mee en
3. Doe het goede.

Ad 1. Vóór alles moet je als christen niet met het kwaad, de zonde, flirten. Het is gevaarlijk voor jezelf, maar ook verwarrend voor de buitenwereld. Te vaak zie je christenen nog in de buurt van allerlei zaken die haaks op de christelijk geloof staan (geld, feesten, kleding...)
Ad 2 Maar te vaak zie je christenen die op het kwaad reageren door er in mee te gaan: terugschelden, lasteren, liegen, terugvechten als je denkt dat je onrecht aangedaan wordt. De beelden uit Kootwijkerbroek bevreemdden mij afgelopen week. Christenen moeten niet knuppels op TV te zien zijn, ze hebben daarna geen recht van spreken meer…
 Voor de Starwars-fans. In het Starwars verhaal is er sprake van de beheersing van de kracht. Je hebt een goede kant van de kracht en de donkere kant van de kracht. De personen die toegeven aan haat, geweld en wraak - als is het reactie op aangedaan onrecht- worden door de kwade kracht overwonnen. Raakt in de ban van de donkere kracht.
Net zo goed worden christenen die kwaad met kwaad bestrijden opgeslokt door het kwaad en erdoor overwonnen. Voor de buitenwereld zijn ze niet meer als christenen herkenbaar en verliezen ze alle recht van spreken.
Ad 3 Christenen moeten opvallen door het goede: vrede stichten, geen wraak nemen, niet terugschelden. Dat is uitzonderlijk in deze wereld, dat valt op, en dan krijg je de ruimte om de waarheid te spreken.

Overwin het kwade door het goede. Je kunt het! Ga in het voetspoor van je Meester. Hij heeft het pad voor je gebaand. Hij sloeg niet terug, Hij dreigde niet, Hij kon het leed verdragen. En Hij heeft het verdragen.En zijn Geest geeft je de kracht dat ook te kunnen en op deze manier van Hem te getuigen: Want de heilige Geest zal jullie op dat moment ingeven wat je moet zeggen.' (Luk 12:12 NBV), zegt Jezus tegen zijn discipelen

Verhaal 3 Elisabet Elliot
Elisabet Elliot was getrouwd Jim Elliot. Hij was een zendeling onder de Auca-indianen. Na een tijd bij met hen in contact geweest te zijn, werd hij op 8 januari 1956 door hen vermoord, samen met vier collega’s. Hij liet zijn vrouw Elisabeth en zijn dochtertje Valerie van 10 maanden achter. Iedereen zou het begrepen hebben als Elisabeth nooit meer iets met de zending onder Indianen te maken had willen hebben. Wat een trauma! Niemand begreep dat ze integendeel hun taal ging leren, en twee jaar later in 1958, met haar dochter Valerie van inmiddels drie tussen de Auca Indianen ging wonen. Ze bleef twee jaar tussen hen wonen en werkte tot 1963 met hen. Velen van die stam kwamen in die periode tot geloof. Waren ook zij verrast door juist deze reactie, die niemand begreep, en kwam er zo een opening om te getuigen?


Overwinnaars
Mijn vader leerde mij de kaas niet van mijn brood te laten eten. Dat was uit zorg: hij wilde me leren dat dit een wereld is, waar mensen dat juist zullen proberen als je niet oplet. Mijn Heer leert me niet terug te vechten, maar te incasseren. Dat is ook uit zorg. Hij wil niet dat in het kwaad gevangen raak. Dat is ook veel moeilijker. Je weet dat je dan ook te lijden hebt. In het voetspoor van je Heer. Als jij goed doet zullen er mensen er misbruik van maken. Dat weet je gewoon. Want het kwaad is nog op deze wereld. De Heer zegt tegen je: blijf het goede doen. Overwin het kwade met het goede… dan krijg je ruimte om de waarheid te spreken. Niet om mensen de waarheid te zeggen, Nee om waarheid te spreken. Want als je zo leeft, gaan mensen je vragen stellen, waarom doe je dit? Deze mensen zetten spontaan hun deur open voor jouw verhaal en dan kun je van Christus getuigen. Maar alleen wie met Christus kan lijden, kan van Hem getuigen. Lijden omdat je goed doet is veel minder erg dan lijden omdat het je verdiend hebt.. Zelfs al reageerde je alleen maar op het kwaad van een ander. Mensen zijn niet verwonderd door mensen die van zich afslaan, dat verwacht iedereen. Ze zijn verwonderd over mensen die risico’s durven lopen, die niet terugslaan en zelfs durven incasseren. En je kunt het, want je hoort bij Christus en je bent al overwinnaar. Je hebt hoop op de toekomst. Wat kan iemand je dan nog aandoen? Als je je ze die hoop laat zien, dan gaan ze vragen stellen. En dan kun je de waarheid spreken: Vraagt iemand u waarop de hoop die in u leeft gebaseerd is, wees dan steeds bereid om u te verantwoorden. (1Pe 3:15 NBV)

Verhaal 4: auto 
Ze woonden al jaren lang naast elkaar. Hij gelooft, zijn buurman niet. Dat staat al jaren vast. Maar ze hebben een goede, maar wat afstandelijke verstandhouding. Op een dag ziet Hij zijn buurman somber over straat gaan. Hij vraagt hem wat er aan de hand is. De buurman zegt hem dat vanmorgen een dag voor zijn vakantie de auto het begeven heeft. En wel zo dat er niets aan te doen is. Hij heeft geen geld om een andere te kopen en kan dus niet op vakantie. En hij had er zo naar verlangt!Hij zegt in een opwelling: "Neem mijn auto maar mee, ik gebruik hem de komende twee weken toch niet." Zijn buurman kijkt hem verstomd aan: "Ja, maar dat kan ik niet aannemen." "O jawel hoor…" Uiteindelijk neemt de buurman zijn auto mee en geniet van een heerlijke vakantie van twee weken. Als hij de auto terug komt brengen is hij heel dankbaar. "Waarom deed je dat toch? Ik had wel een ongeluk kunnen krijgen. En dan was jij je auto kwijt ook geweest." "Ik wilde je dat plezier graag doen." "Ja maar het is toch onverantwoordelijk om zomaar je auto uit te lenen aan een relatief onbekende." "Nou nee, ik denk dat mijn Heer dat zou willen", zei hij. Van zoiets had die buurman nog nooit gehoord. "Dat doe je toch niet." Toch wel dus! De buurman was zo onder de indruk, dat Hij meer wilde weten van die Heer. Een aantal jaren later kwam hij tot geloof.

Broers en zussen, reageer niet op mensen. Focus je op je Heer, Volg Hem over de weg die Hij voor je baant. Laat je vullen met zijn Geest. Ga het lijden niet uit de weg als dat voorbij komt. Overwin het kwaad door het goede. En doe daarnaast veel meer goeds. Door jezelf op de Heer te focussen trek je de aandacht an de anderen ook naar Hem toen. Je zult zien dat het de deuren van mensen voor Jezus opent. En als mensen je vragen hoe je onder dat alles zou rustig kunt blijven, spreek dan de waarheid en vertel over de hoop die je hebt en de toekomst die je wacht en getuig van je Redder.
Leef de waarheid, dan zul je ook de waarheid kunnen spreken

Amen

Liturgie zondagavond
Zingen: B 10 Samen in de naam van Jezus (canon)
Stil gebed, votum en zegengroet
Zingen: Ps. 145, 1 en 2
Gebed
Lezen: 1 Petrus 3,8-17
Zingen: Gez. 437 Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht
Preek
Zingen: Gez. 477 Geest van hierboven, leer ons geloven
Voorbede
Collecte
Zingen: (Geloofsbelijdenis gezongen) B. 121 Heer, U bent mijn leven
Zegen
Zingen : Gez. 456, 3 (Amen, amen, amen...)

Op zoek naar een idee? www.frapperen.nl