zondag 10 april 2011

FeestvanGenade (7) - De Bergrede - Opnieuw beginnen



BELUISTER Dit is de slotzondag van ons Feest van Genade. De afgelopen weken hebben we de genade van God uit een heel aantal verschillende invalshoeken gezien. We hebben samen geluisterd, gelezen, gesproken en gebeden. Dat heeft –in iedere geval bij mij en ikverwacht ook bij velen van jullie- het besef verdiept wat God onze Heer ons allemaal in genade geeft, dat we een heel nieuw leven tot onze beschikking krijgen en dat we juist zo veel mogen laten zien van Gods genade aan onze familie, vrienden, collega’s en buren.
Toch kun je in het alledaagse leven – soms zelfs een heel eind- verwijderd raken van dat nieuwe leven. Dat kan Gods volk ook gebeuren. Daarom is het regelmatig nodig je opnieuw bewust te worden van je relatie met God je Heer
. Deze zondag maken we daar ruimte voor...


In de geschiedenis van Israël heeft het volk die relatie met de Here een aantal keren vernieuwd.
Soms na een periode dat men letterlijk de wet helemaal kwijt was (in de tijd van koning Josia 2 Kon 23). Het volk luisterde in die tijd opnieuw –als voor het eerst- samen naar de (weer teruggevonden) wet en bekrachtigde opnieuw hun relatie –het verbond- met de Heer. Het leek, ds Henk van de Velde en mij- een goede gedachte om dat vandaag –vol van Gods genade- ook te doen. Opnieuw te luisteren naar zijn wil voor onze levens en van onze kant daar dan opnieuw ja op te zeggen.

We luisteren nu niet naar een verhaal over Gods Woord, maar naar de woorden van onze Heer zelf. Hij maakte duidelijk wat de bedoeling van ons nieuwe leven is. Hij legde in de Bergrede de oude wet naar Gods bedoeling opnieuw uit. Scherp, diep en duidelijk. Niet als veroordeling, hoewel het confronterend is maar als richting voor ons nieuwe leven. Laten we vanmorgen samen naar delen uit Bergrede luisteren. In een vertaling zoals hij voor ons vandaag geklonken zou kunnen hebben. En laten we na geluisterd te hebben samen staande gezang 481 zingen als ons nieuwe ja op de bedoeling van de Heer met ons leven.

Vervolging
…Prijs je gelukkig, iedere keer dat mensen je vernederen, je uitsluiten en over je liegen om Mij (je Heer) in een kwaad daglicht te zetten. Het betekent dat ze ongemakkelijk worden van de waarheid van het evangelie. Wees blij wanneer zich dat voordoet, juich zelfs. In de hemel wordt er voor geapplaudisseerd. En weet dat je in goed gezelschap bent: mijn profeten en getuigen zijn altijd in dit soort problemen gekomen.

Zout en licht 
Laat me jullie uitleggen wat de reden van jullie bestaan is. Jullie leven om het zout te zijn dat de smaak van God aan deze wereld geeft. Wanneer jullie niet langer naar Hem smaken, hoe zullen de mensen dan nog iets van God proeven? Jullie zijn nutteloos geworden en zullen bij het vuilnis eindigen.
Laat Ik het nog eens anders zeggen: Jullie leven om in deze wereld de kleuren van God tevoorschijn te brengen. God moet niet geheim gehouden worden. Wij moeten Hem openlijk bekend maken, zo openlijk als een stad boven op een berg voor iedereen te zien is. Als Ik jullie kandelaars maak, dan begrijpen jullie toch wel dat Ik jullie niet onder een emmer wil verbergen. Ik zet jullie juist op een verhoging. En nu ik jullie op een heuveltop gezet heb: schijn! Hou open huis, wees royaal met je leven. Wees toegankelijk voor anderen, jullie zullen mensen zo aanleiding geven om toegankelijk te worden voor God, onze genadige Vader in de hemel.


Gods wet compleet maken
Laat elke gedachte varen dat Ik gekomen zou zijn om de Schriften -of het nu Gods wet of de profeten zijn- af te schaffen. Ik ben hier niet om af te schaffen, maar om compleet te maken. Nee, Ik zal alles juist tot één geheel maken en dat zal een geweldig gezicht zijn. Gods wet is meer echt en duurzaam dan de sterren in het heelal en de grond onder jullie voeten. Lang nadat de sterren uitgebrand zijn en de aarde versleten is, zal Gods wet onze werkelijkheid nog sturen.
Zelfs als je het kleinste onderdeel van de wet niet meer serieus neemt, neem je jezelf niet meer serieus. Heb ontzag voor de wet, wijs de weg aan de anderen en je zult in het Koninkrijk geëerd worden. Als je het niet veel beter doet dan de Farizeeën als het gaat om rechtvaardig leven, dan weet je nog helemaal niets van het binnengaan van het Koninkrijk van God.


Moord
Jullie kennen het gebod dat onze voorouders hoorden: "Pleeg geen moord!". Maar laat Ik je zeggen, dat ieder die ook maar boos is op een broeder of zuster schuldig is aan moord. Wie zichzelf toestaat een broeder of zuster 'idioot' te noemen moet zich verantwoorden in een rechtszaak. Schreeuw gedachteloos 'stom mens' naar een zuster en je komt aan de rand van het hellevuur te staan. Het is gewoon zo dat woorden doden, begrijp dat goed!
Ik wil dat jullie je in deze zaken als volgt gedragen: als je verzoening van God wilt en ineens denk je eraan dat een broeder of zuster je iets verwijt, laat dat offer dan maar, vertrek onmiddellijk, ga naar die broeder of zuster en maak het goed. Kom dan, ja alleen dan, pas terug om het met God goed te maken. Of als je onderweg bent en een oude vijand van je komt je tegen. Verlies geen tijd, zet de eerste stap en maak het goed met hem. Als je de eerste stap aan hem overlaat, reken er dan maar op dat hij je voor het gerecht brengt, misschien zelfs zelf in de gevangenis laat gooien. En dan kom je er niet zo gemakkelijk vanaf.

Loze beloften
Beloof niets wat je niet meent. Je maakt de dingen alleen maar erger door een rookgordijn van vrome praat, als je zegt: 'Ik zal voor je bidden', maar het nooit doet, of je zegt: "God zei met je", terwijl je het niet meent. Je maakt je woorden niet waar door ze te verfraaien met religieus kant. Juist door je woorden vromer te laten klinken, worden ze minder waar. Zeg gewoon 'ja' en 'nee' en handel dan ook zo. Wanneer je mooie woorden spreekt om je zin te krijgen, ben je niet goed bezig.

Houd van je vijanden
Hier is een ander oud gezegde dat het verdient om opnieuw naar te kijken: 'Oog om oog, tand om tand.' Helpt dat ons? Ik zeg: "Sla helemaal niet terug.' Als iemand je slaat, incasseer het dan maar." Als iemand je voor de rechter sleept om je de kleren van je lijf te procederen, maak dan een kado van je mooiste kleren en geef het haar. En als iemand op een oneerlijke manier voordeel op je wil behalen, gebruik de gelegenheid dan om te laten zien dat je mijn dienaar bent. Geef niet meer lik op stuk, maar wees royaal en genadig.

Jullie zijn vertrouwd met de vanouds geschreven wet: 'Heb je vrienden lief' en met zijn ongeschreven metzegel: 'Haat jullie vijanden'. Ik vecht dat aan. Ik zeg je: 'heb je vijanden lief.' Laat hen het beste uit jezelf halen, niet het slechtste. Wanneer iemand je moeilijkheden te verdragen geeft, reageer dan met gebed, want dan oefen (train) je je ‘echte zelf', je door God geschapen 'zelf'. Kijk naar wat God doet. Hij geeft het allerbeste - de zon om te verwarmen en de regen om te drenken- aan iedereen, zonder aanzien des persoons: aan slechten en aan goeden, aan leuke lui en aan nare mensen. Als je alleen maar van lieve mensen houdt, verwacht je dan een beloning? Iedereen kan dat. Als je alleen 'dag' zegt tegen hen die jouw groeten, verwacht je dan een medaille? Elke doorsnee zondaar doet dat.

Wat Ik wil zeggen: wordt volwassen. Jullie zijn toch burgers van het Koninkrijk. Leef dan ook zo! Laat je door God herschapen identiteit zien. Wees genadig, royaal en innemend, net zoals God zich opstelt tegenover jullie.

6. De wereld is geen toneel
Pas vooral op dat wanneer jullie proberen goed te zijn, jullie er geen demonstratie van maken. Het mag een goede voorstelling zijn, maar de God die jullie gemaakt heeft zal er niet voor applaudisseren.
Wanneer je iets voor een ander doet, trek dan niet de aandacht naar jezelf toe. Jullie hebben vast wel eens van die 'toneelspelers' gezien, ze gebruiken de gebedsbijeenkomsten en de straathoeken als een podium, ze gedragen zich vol passie zolang er iemand kijkt, toneelspelend voor hun publiek. Ze krijgen applaus, dat is waar, maar dat is alles wat ze krijgen. Wanneer je iemand uit de brand helpt, vraag je dan niet af hoe dat op anderen overkomt. Doe het gewoon, stil en onopvallend. Dat is ook de manier waarop God, die jullie uit liefde heeft voortgebracht, achter de schermen jullie te hulp schiet. Stil en onopvallend

Bid eenvoudig
En wanneer je tot God spreekt, maak daar dan ook geen theaterproductie van. Al die mensen die een show van hun gebeden maken, denken ze soms dat God in de zaal  zit?
Luister naar wat Ik wil dat jullie doen: zoek een rustige, besloten, plek, zodat je niet tot toneelspel voor God verleid wordt. Wees zo eenvoudig en eerlijk bij God aanwezig als je maar kunt. De aandacht zal zich van jullie naar God verplaatsen en je zult zijn genade beginnen te bespeuren.
Onze wereld is vol van zogenaamde gebedsstrijders die geen idee van bidden hebben. Ze zitten vol met vaste formules, programma’s en adviezen om je proberen methodes aan te smeren om van God te krijgen van je wilt. Geloof het niet, het is onzin. Jullie hebben hier met jullie Vader te maken en Hij weet veel beter wat jullie echt nodig hebben. Tot de God, die je echt lief heeft, kun je heel eenvoudig bidden (het Onze Vader)…

Een leven van aanbidding
Hoop hier beneden geen schatten op, daar worden ze opgegeten door de motten, verroesten ze of worden ze nog erger gestolen. Stapel je schatten in de hemel op, daar zijn ze veilig voor mot, roest en criminelen. Het is toch duidelijk dat de plek waar je schat ligt ook de plaats is waar je het liefste wilt zijn en daar zul je ook eindigen...waar je het liefste wilt zijn.

…Jullie kunnen geen twee goden in één keer dienen. Als je de ene liefhebt heeft dat als gevolg dat je de andere haat. Aanbidding van de één voedt de verachting voor de ander. Je kunt niet God en geld tegelijk aanbidden. Als jullie voor God kiezen en met jullie leven God aanbidden, dan is het logisch dat je geen moeite hebt met wat er op tafel staat en of de kleren die je draagt wel in de mode zijn. Er zijn veel belangrijker dingen dan het voedsel in je maag en de kleren die je draagt. Kijk eens naar de vogels, ze zijn vrij en onbelemmerd. Ze zitten niet vast aan een functieomschrijving , ze zijn zorgeloos door God verzorgd. Jullie tellen veel meer voor Hem dan vogels.

Is ooit iemand door het gedoe voor de spiegel ook maar een centimeter langer geworden? Alle tijd en geld die verspild worden aan mode, denk je dat het veel verschil maakt? Ga in plaats van steeds naar de mode te kijken, nou eens het veld in en kijk daar naar de bloemen, ze zijn nooit druk voor de spiegel en shoppen ook niet, maar hebben jullie ooit zulke mooie kleuren en schitterende ontwerpen gezien? De tien best geklede mannen en vrouwen in het land zien er naast hen maar gewoontjes uit.

Als God zoveel aandacht heeft voor de uiterlijke verschijning van 'onkruid', zelfs zonder dat er naar gekeken wordt, denken jullie dan niet dat Hij aandacht zal besteden aan jullie? Trots op jullie zal zijn, het beste met jullie voor heeft? Ik probeer jullie hier gerust te stellen en je er toe te brengen je niet zo druk te maken over ' hebben en krijgen', zodat je van God kunt ontvangen en reageren op wat God geeft. Mensen die God niet kennen en de manier waarop Hij werkt, maken zich druk over deze zaken. Drenk je leven met Gods werkelijkheid, Gods initiatief en Gods voorzienigheid. Maak je geen zorgen over dat je spullen misloopt. Je zult ontdekken dat je al voorzien bent in je behoeften voor iedere dag.

Richt jullie aandacht volledig op wat God nu aan het doen is, en raak niet overstuur van wat er morgen wel eens zou kunnen gebeuren. God zal jullie helpen om te gaan met wat er ook maar aan moeilijkheden op jullie weg komt, wanneer het daarvoor de tijd is.


7. Een eenvoudige gedragsgids
Loop mensen niet aldoor te bekritiseren, val niet over al hun fouten, behalve als jullie net zo behandeld willen worden. Het is goedkoop om het vlekje op het gezicht van je buurman wel te zien, maar blind te blijven voor de minachting op je eigen gezicht. Ben jij dan zo brutaal om te zeggen: laat me jouw gezicht wassen, terwijl je eigen gezicht van minachting vertrokken is. Let wel, het is opnieuw showmentaliteit. Je speelt een 'ik ben beter dan jij act' in plaats van gewoon je eigen leven te leven. Wis die lelijke minachting van je gezicht, zodat het je past om een doek aan je buurman aan te reiken…

… Gedraag je volgens een eenvoudig vuistregel: 'bedenk hoe je door een ander behandeld wilt worden, en neem dan zelf het initiatief en behandel de ander zo." Dat is de bedoeling van Gods wet en de profeten.

Zijn en doen
Zoek geen binnendoorweg naar God. De markt wordt overspoelt met snelle garanties en gemakkelijke formules voor een gelukkig leven, die je er in je vrije tijd wel even bij kunt doen. Geloof het niet, zelfs als de massa het wel doet. De weg naar het leven -naar God!- vraagt al je energie en eist jullie volledige aandacht.
Pas op voor namaakpredikers die veel glimlachen en druipen van de zogenaamde oprechtheid. Er is grote kans dat ze jullie op de één of andere manier zullen bedriegen. Wees niet teveel onder de indruk van charisma: let op karakter. Wie de predikers zijn is het belangrijkste, niet wat ze zeggen. Een oprechte leider zal jullie emoties nooit uitbuiten, laat staan jullie portemonnee. Deze zieke bomen met hun slechte vruchten zullen omgehakt worden en daarna verbrand. …

De woorden die Ik tot jullie spreek zijn geen handige aanvullingen op jullie levens, een sausje dat je eigen leven een betere smaak geeft. Mijn woorden vormen het fundament onder jullie levens, jullie kunnen er op bouwen. Als je met deze woorden aan het werk gaat in je leven, lijk je op een verstandige aannemer die zijn huis op stevige ondergrond bouwde. Het goot van de regen, de rivier trad buiten zijn oevers, een tsunami trof het huis, maar er kwam geen beweging in. Het stond rotsvast.
Maar als je mijn woorden wel tijdens bijbelstudie gebruikt, maar ze geen invloed in jullie levens geeft, lijk je op een dwaze aannemer die zijn huis op het strand bouwde. Toen het begon te stormen en de golven er tegenaan sloegen stortte het als een kaartenhuis in elkaar.


(Vertaald naar: Eugene Peterson, The Message New Testament. The New Testament in Contemporary Language, NavPress Kindle Edition: 2003)





Liturgie morgendienst

Symbool regenboog: Gen 9, 8-17

Zingen: Opw. 706 Zie hoe Jezus lijdt voor ons (piano, zang)
Stil gebed, votum en zegengroet
Zingen: B 156 Wat hou ik van uw huis (orkest)
Gebed overgaand in: Ps. 4, 1 en 3 (orgel)
Moment van hernieuwde belijdenis/verbondsvernieuwing:
Lezen Mat 5-7
Zingen: Gez 481 O Grote God die liefde zijt (Lied van toewijding) (orgel)
Viering avondmaal
Formulier HA
Voorafgaande aan viering: Ps. 133 (PvN) (piano, zang)
1e ronde orkest, bijbelklasmensen, dienstdoende ouderlingen en diakenen, organist avondmaal; 
2e ronde
Uitleg verrassing. Kinderen die naar de bijbelklassen gaan komen verrassing halen 
Zingen: B 249 Wereldnieuws (orkest)
Kinderen naar de bijbelklassen
3e ronde alle anderen
Zingen
        B 91 Heer ik kom tot U  (orkest)

Gez. 182 (orkest) Jezus leven van mijn leven (6 coupletten) (orkest)
Amazing Grace (orkest)
Gebed met stilte voor eigen gebedspunten
Collecte
Zingen: Opw 710 Zegen ons (het meervoud gedeelte) (orkest)
Verdere uitleg verrassing kinderen
Zegen


Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Opw 706)
Zie hoe Jezus lijdt voor mij
Aan het kruis de dood nabij
Die voor mij het oordeel draagt
Hij die tot zonde wordt gemaakt 
Wat een offer – Hij voor mij!
Wie wil worden zoals Hij?
Zoveel pijn, ongerechtigheid
is op Hem die voor mij strijdt 

Zie hoe Jezus biddend strijdt
Met de pijn, verlatenheid
Zo alleen, verwond roept Hij
Mijn God, waarom verlaat U mij?!
Zie wat Jezus heeft gedaan 
in zijn lijden heeft doorstaan 
Zoveel liefde verwondert mij
Niemand heeft zo lief als Hij 

Als de Heer zijn leven geeft
Vlucht de dag, de aarde beeft
Zelfs de dood verliest haar macht
Als Jezus roept; het is volbracht!
Waarlijk Hij is zoon van God
Die voor ons gekruisigd wordt
Door zijn wonden genezen wij
in zijn dood maakt Hij ons vrij

Heel de schepping slaakt een zucht
Zij ontwaakt, het duister vlucht 
Jezus leeft, is opgestaan
Hij roept ons uit de dood vandaan
Juicht want Hij, mijn Here leeft 
Hij die overwonnen heeft 
Nooit meer tranen, en nooit meer pijn
Nooit van God verlaten zijn

Opwekking 710
Zegen ons waar we in geloof voor leven
Zegen ons waar we hoop en liefde geven
Zegen om de ander tot zegen te zijn!
O God zegen ons tot in eeuwigheid

Vader maak ons tot een zegen
Hier in de woestijn
Wachtend op Uw milde regen
Om zelf een bron te zijn
Met een hart vol vrede
Zijn wij zegenend nabij
Van uw liefde delend
Waarin wij zelf tot bron van zegen zijn


Amazing Grace
Amazing Grace, how sweet the sound,
That saved a wretch like me.
I once was lost but now am found,
Was blind, but now I see.
T'was Grace that taught my heart to fear.
And Grace, my fears relieved.
How precious did that Grace appear
The hour I first believed.
Through many dangers, toils and snares
I have already come;
'Tis Grace that brought me safe thus far
and Grace will lead me home.
The Lord has promised good to me.
His word my hope secures.
He will my shield and portion be,
As long as life endures.
Yea, when this flesh and heart shall fail,
And mortal life shall cease,
I shall possess within the veil,
A life of joy and peace.

When we've been here ten thousand years
Bright shining as the sun.
We've no less days to sing God's praise
Than when we've first begun.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten